Hoppa till sidans innehåll

IPSC


 

Dynamiskt skytte är en krävande skytteform i den bemärkelsen att du som utövare måste behärska skjutning under mycket varierande omständigheter. 

En match består av ett antal stationer. Ingen station är den andra lik. Målen kan befinna sig på olika avstånd, stå stilla eller röra sig. Det finns poänggivande mål av papp såväl som sådana som ger minuspoäng vid träff. Det finns mål som faller vid träff och mål som exponeras för att sedan försvinna. 

Du som skytt måste ibland röra dig mellan olika, mer eller mindre krävande, skjutpositioner och ibland även skjuta medan du rör dig för att på så kort tid som möjligt avsluta stationen. Den minsta tillåtna kalibern för pistol är 9x19. Kraftigare ammunition medför en större rekyl i vapnet och under vissa förutsättningar kan du, med sådan ammunition, få högre poäng för en träff. 

De poäng du skjuter under genomförandet av en station divideras med den tid det tog för dig att skjuta stationen. Resultatet av alla stationer i tävlingen ger ett matchresultat som avgör din slutliga placering. Att under varierande förutsättningar, med ett grovkalibrigt vapen så fort som möjligt skjuta så höga poäng som möjligt är således utmaningen som kännetecknar dynamiskt skytte. 

Mottot - DVC - Diligentia, Vis, Celeritas (Precision, Kraft, Snabbhet) sammanfattar framgångsfaktorerna i sporten.

Säkerhetskraven på utövarna är, på grund av sportens natur, de högsta som står att finna i någon skyttesport i världen. Minsta brott mot dessa leder till omedelbar diskvalificering. Utövaren får då inte fortsätta tävlingen. Att säkerhetsreglerna följs kontrolleras av en skjutledare som följer skytten genom stationen.

Även om enhandsvapen, främst pistol, är mest populärt utövas sporten även med gevär och hagelgevär under liknande förutsättningar som för pistol. För varje vapentyp finns olika divisioner beroende på hur vapnen är konstruerade.

Sporten grundades i Columbia, Missouri den 26 maj 1976 och kom till Sverige i slutet av 70-talet. Det svenska förbundet, IPSC Sverige bildades 1986. Dynamiskt skytte utövas idag av över 200 000 skyttar i 85 länder och många av utövare tävlar internationellt. 

 

För att få test detta måste man gå kurs och vara licensierad skytt samt ha egen licens på rätt typ av vapen.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:57 Skribent: Morgan

Gevär & Ungdom

K-Pist

Pistol

IPSC

Postadress:
Boo SkF - Skyttesport
Bengt Lindblad, Hasseluddsvägen 120A
13239 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info